Манифест „Тврђаве“

Основано Друштво „Тврђава“

БЕОГРАД – Уредништво Српског интернет часописа „Тврђава“ је на данашњем састанку основало Друштво „Тврђава“.

Манифест „Тврђаве“

Родољубље

Родољубље обухвата позитивна осећања и позитивне ставове према сопственој нацији, језику, држави и култури. Оно подразумева развијену националну свест, оформљен национални идентитет, као и осећање привржености својој нацији, али без идеализације властите и потцењивања туђе нације. Са тим је повезан и наш други принцип:

Етничке вредности

Ми поштујемо своје етничке вредности, свесни смо их, и сматрамо да оне треба да се промовишу. Не желимо да их замењујемо туђим вредностима, али то не значи да непоштујемо туђе вредности. Гајимо романтичарска и позитивна осећања према свом народу, нацију или традицију, али смо истовремено и против наметања сопствене културе као и против ксенофобије. Јер само схватањем и поштовањем својих сопствених вредности сваки народ може доћи до сазнања о једнакој вредности свих људи и народа.

Социјализам

Социјална правда је стање у коме већина или сви чланови друштва имају иста основна права, могућности, обавезе и социјалне бенефиције. Сматрамо да наше друштво није такво и да принцип социјалне правде још увек нема свој одјек у реалности. Највећа права имају они који имају највише новца, па у нашем друштву још увек влада примитивни закон силе. Због тога радници често не могу да наплате свој рад на одговарајући начин, немају практично никаква права и у немилости су послодавца ког штити држава. Зато верујемо да систем у коме је капитал једина вредност (капиталистички систем) треба заменити системом у коме су доминантне неке друге вредности (морал, традиција), и у коме се цени конкретан рад а не дубина нечијег џепа.

Антиглобализам

Оно што нас чини антиглобалистима, јесте одупирање процесу наметања западног економског, политичког, културног и информационог кода нашој држави. Такође смо против насилног инсистирања да се уведе штетан либералан модел привреде. Јер стратешки, таква глобализација означава контролу САД и њихових партнера и слуга. Овај свет није једнополаран тако да треба тражити партнере и на другим странама под повољнијим условима. Против смо лажног хуманизма који нам доноси глобализација, и том лажном хуманизму супротстављамо традиционални систем вредности. Ми смо против либералне диктатуре јер сматрамо да и други политички системи имају право на постојање уколико се народ на то одлучи. Стављамо морал изнад технике, а човека не посматрамо као само као појединца, индивидуу или ‘грађанина’ већ као део једне шире заједице, нације или културе.

Антикапитализам

Наши антикапиталистички ставови полазе од чињеница да данашњем свету владају економска, политичка и духовна беда и да капиталистички систем треба заменити новим. Овај систем је већ на издисају и наликује цару коме нико не сме да каже да је го. Ми имамо храбрости да укажемо на ту чињеницу.

Традиционализам

Традиционализам је вера у вредност прошлости, схватање важности традиције и значаја историјских корена. Наше порекло представља стваралачки и важан чинилац наше националне историје и ако то одбацимо, наш покрет губи смисао. Традиција је један од наших најважнијих принципа и садржан је у сваком претходном. Јер без поштовања своја традиције нема родољубља, а без поштовања туђе традиције нема ни свести о етничким вредностима других народа. Економској, политичкој и духовној беди капитализма супротстављамо Традицију која је способна да поново удахне живот бескрвној и беживотној Европи. Глобализму, који није ништа друго до доминација западне цивилизације, супротстављамо плурализам култура, нација и традиција.

http://www.tvrdjava.org

Овај унос је објављен под Конзервативна револуција, Тврђава. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s