Изјава Централног комитета Народног фронта за ослобођење Палестине

Изјава Централног комитета Народног фронта за ослобођење Палестине (ПФЛП) о националним, регионалним, и светским политичким догађајима

Централни комитет Народног фронта за ослобођење Палестине (ПФЛП) окончао је низ састанка у и изван Палестине на којима се расправљало о националним, регионалним, и светским политичким догађајима.

На завршетку састанака, Централни комитет је нагласио како свет сведочи појави новог и мултиполарног светског поретка у којем групе великих држава (као што је БРИКС; Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република) игра већу улогу на политичком и привредном фронту, укључујући ограничавање искључиве моћи САД-а које су доминирале међународном сценом протекла два десетљећа и примењивале своју империјалну снагу на глобалном нивоу. Централни комитет је посебно истакао кључну улогу САД-а у ускраћивању поштених и легитимних права нашег народа да ослободи нашу земљу и избори независност, демократију, друштвени напредак и развој.

ЦК је нагласио да сведочимо устанцима и народним покретима широм региона који потврђују способност арапских народа да остваре своја права и изборе победу над тиранијом, корупцијом и колонијалном зависности те успоставе демократске и плуралистичке арапске земље које поштују слободу, достојанство и права својих становника, укључујући њихова демократска , политичка, социјална и културална права. ЦК је истакао да било какви покушаји страних интервенција или блокирања резултата ових устанака и транзиције према демократији те покушаји поткопавања или уплитања у судбину нашег народа захтевају снажно одбацивање и осуду. ЦК је нагласио како револуције и народни покрети могу остварити своје циљеве промене, слободе, демократије, правде и људског достојанства те заштите регије и њеног становништва од даљег проливања крви или увлачења у грађански рат, постављања војних база и стране интервенције.

Ситуација палестинске борбе ће остати централна за све арапске народе, као и потпуно одбацивање интервенција САД-а и НАТО-а јер такве интервенције не користе нашем становништву и његовим легитимним тежњама за слободом, демократијом и социјалном правдом. Јасно је да је тзв. „Демократизација“ коју САД пропагира маска за агресију, тероризам, злоупотребу људских права, обавештајних и безбедносних положаја, те злочиначка убиства, као и маска за злочине њиховог стратешког савезника, окупационе ционистичке државе, те подржава контролу САД-а над нафтом у региону и господарење њеним богатством.

ЦК је се такође дотакао ситуације палестинског националног покрета на политичкој, службеној, дипломатској и нивоу отпора, прозвавши ситуацију „окретних врата“ странака за палестинску поделу, наводећи како наставак такве ситуације у пракси омета могућност нашег националног покрета да се обнови и постигне национално јединство као нужне циљеве за суочавање с понављајућим кризама. Немогућност суочавања с кризама се негативно одразила на наше националне институције и није помогла нашем народу у сукобу с ционистичким ентитетом, његовим екстремизмом и све више расистичким владама које су предате потпуном порицању права палестинског народа и изградњи онога што називају „државом јеврејског народа“ на рушевинама палестинског становништва и његових права.

ЦК је нагласио да:

Прво, постоји хитна потреба окончања подела и остваривање националног јединства без одлагања јер тренутна ситуација није довољна за задовољавање потреба палестинског националног покрета и палестинског народа. Јединство је једина опција – трачак наде за национално спасење и напуштање круга преговора и ослањања на САД, поготово у светлу све већег и агресивнијег ширења насеља, опсаде Газе, континуираног порицања и уништавања тешко заслужене борбе нашег народа за слободу, независност и повратак под кринку ‘ преговора ‘и’ оживљавања мировног процеса ‘.

Друго, веома је потребно интернационализовати питање затвореника у оквиру међународних и хуманитарних закона и Женевске конвенције. Затвореници морају бити на врху политичких и дипломатских циљева палестинског покрета као дио свеобухватног националног плана за ослобођење затвореника. Ово ће појачати успех јуначке борбе за слободу и достојанство коју су водиле и настављају водити хиљаде затвореника против насиља у ционистичким затворима, тамницама и концентрационим логорима. Ово је стратешки повратак палестинског случаја Уједињеним нацијама како би заштитили палестинско становништво и његова незадовољена права, укључујући право на пуно признање и чланство Државе Палестине.

Треће, ЦК позива палестинско вођство на напуштање свих преговора те безбедносних и економских обавеза у односу на САД те престанак ослањања на апсурдне преговоре и споразуме, који су у потпуности зашли у слепу улицу те представљају опасност и наносе штету националном пројекту, а подржавају само злочине и деликте окупације те њено оспоравање међународно признатог права нашег народа на сувереност, независност, самоопредељење и повратак.

Четврто, сви облици отпора моја бити заштићени речју и делом, укључујући промовисање народног отпора за суочавање и разоткривање да се агресија, насеља, опсада и злочини окупације настављају у пуном маху, те тражити да окупација одговара пред међународним судовима. Нужно је активирати арапски и интернационални бојкот Израела и БДС (позив на бојкот, лишавање и санкције према Израелу док не поштује међународне законе и права Палестинаца, оп.прев.), Као и међународну борбу против нормализације. Ово је кључно за искрен и опсежан национални покрет у којем сви могу учествовати. Након 64 године Накбе и окупације те 20 година стерилних преговора промене које се јављају на арапској, регионалном и међународном нивоу доводе до развоја свеобухватне националне стратегије отпора како би промовисале народну непоколебљивост. Нужно је обновити палестинска представничке органе одржавањем демократских избора за ново Палестинско национално веће и за све палестинске институције, синдикате, политичке и локалне власти према пропорционалном заступништву како би се учврстило национално јединство и обновио статус ПЛО-а као националне референце и јединог легитимног представника нашег народа.

Пето, уступци затворске службе и окупационих власти пред вољом и захтевима затвореника у борби празних стомака важан су корак напред на путу борбе и победе воље народа, у епској борби достојанства и слободе коју су предузели затвореници и њихове вође. Борба затвореника је обухватила све секторе нашег становништва – мушкарце, жене, старце, децу, све националне и исламске снаге и народне институције – те покрете солидарности и савезнике широм света у подршци палестинском народу. ЦК је честитао покрету затвореника који су се без оклевања упустили у борбу празних стомака, дижући слогане глади без предаје; победа или смрт. Њихова борба је изнела невиђену свесност о људској борби затвореника путем отворених штрајкова глађу и народног отпора те је ЦК захвалио свима који су допринели овом постигнућу. Победа затвореника је инспирације нашим људима и доказ да ће јединство у сврси, вођству и праведној борби резултирати победом над неправдом и агресијом те да је дух иницијативе, храбрости и пожртвовности видљив у вођству вредном своје мисије које је заслужило поверење народа на путу отпора, борбе и победе. ЦК је поздравио херојске другове у затвору и вођство затворског огранка, предвођено генералним секретаром, другом Ахмадом Са’адатом, те поновио њихову преданост да наставе на путу своје борбе.

ЦК је исто тако поздравио мученике палестинске револуције и мученике борбе за слободу у свету те обећао да ће мученици нашег народа и наше нације, затвореници у борби за слободу и њихове породице, остати верни својој крви и жртвама како би остварили узвишене циљеве за које су се жртвовали и борили.

 

Овај унос је објављен под ПФЛП, Палестина. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s