У ГРАДУ СИНДИКАТ, НА СЕЛУ ЗАДРУГА, А ИЗНАД НАЦИОНАЛНИ ПОКРЕТ

Сматрамо да је пре уласка у борбу неопходно, поред  јаке инфраструктуре искристалисати и сопствене идеје и ставове, тј. јасно одредити  циљ, дефинисати основна полазишта саме идеје, као што су, за српски социјализам, увек битне задруге или пак сталежи, јасно и прецизно их диференцирати у односу на појмове марксистичког социјализма, па тек онда покренути активности на њиховом реализовању
Време у којем живимо, карактерише, у беди, јединство српског радништва и сељаштва. На тај начин, остваривањем идеје Димитрија Туцовића, да ће, услед продора капиталистичког духа на село, оно само прићи социјализму, створена је могућност да се, некада смртни непријатељи, (који су то били и који то могу бити само механички, никако органски) у великој мери уједине и у борби за излазак из беде у коју су запали.
Некада у великој мери независно, сељаштво је данас, након продора капиталистичког духа у стари српски задружни систем, који је наступио почетком двадесетог века, те након удара комунизма, сведено на милостињу, и као такво, гурнуто на тржиште, на којем постаје зависно од капиталистичке Државе, од које, са сваком новом сетвом очекује помоћ, а са жетвом… крађу.
Са друге стране, положај српског радништва, у извесној мери је тежи од положаја сељаштва. Лишено било какве личне имовине, оно је принуђено да свој рад продаје за буд зашто, чиме, аутоматски, на пијаци рада, опада цена најамнине.
И управо на том месту улази се у зачарани круг из којег нема излаза у систему у којем живимо. Цена најамнине пада, јер је све већи број људи на пијаци рада који не могу да нађу запослење, што аутоматски утиче и на смањење платежне моћи српског радника.  Ако се томе дода да је на исто то тржиште, а како је речено, гурнуто и сељаштво, а све са циљем да буде контролисано од стране капиталистичке Државе, ситуација постаје готово безизлазна.
Српски социјализам
Могућност савременог националног организовања радништва и сељаштва зависи, пре свега, од степена духовног јединства припадника ова два слоја, односно од степена њиховог међусобног јединства.  Да би се овај циљ остварио, неопходно је постојање јаке политичке организације, која би залуталом српском радништву и сељаштву отворила очи, али и која би их, у њиховим настојањима штитила и константно подржавала.
Дакле, стварање нове социјалистичке идеје, која би на основу чињенице да и сељаштво и радништво дели, не само исту муку, него и идентитет, инсистирала на њиховој међусобној упућености, био би први корак на путу ка ослобођењу српских произвођача.
Таква идеја, данас, у делу српских социјалиста постоји и то је радикалан корак напред  у развоју савременог српског социјализма. Јер, за разлику од неомарксиста који и даље инсистирају на апсолутној сукобљености (српског) радништва и остатка друштва, млади српски социјализам увиђа потребу стварања заједничког фроната свих српских трудбеника.
Политичка акција пре свега!
Да би једна идеја заиста била благотворна, она, свакако мора бити материјализована, дакле, у овом случају, политички остварена. У том смислу она, са једне стране мора да води рачуна о својим прохтевима, док, са друге стране, увек и свуда мора да мисли и о реалним потребама и могућностима друштва у којем се делује. То дакле, значи да циљеви морају бити постаљвљени реално, односно за њихово остварење морају постојати реални услови. У том смислу, пре било какве широке агитације у правцу радништва или пак сељаштва, по нашем мишљењу, неопходно је образовање јаке инфраструктуре, стварање јаког политичког субјекта који би и својим делима могао да гарантује сопствене речи.
Са друге стране, највећи проблем српских трудбеника је страх. То, пре свега подразумева одсуство уверења у помоћ од стране политичких субјеката који се, сведоци смо тога, не интересују за проблеме трудбеника на начин на који је то довољно или пак исправно.  Управо отуда, стварање једне политичке институције, која би у тешким ситуацијама могла да пружи подршку и да заштити радништво и сељаштво, основа је сваког другог деловања. Било каква другачија активност, која би била усмерена на директну агитацију без покрића, по нама, само је непотребно трошење енергије и ресурса, који се могу употребити у боље сврхе.
Идеја, јасна и прецизна
Борба за остварење права српских трудбеника, може се водити на два начина: у оквиру система или изван њега, дакле, еволуционо, односно, револуционарно. У својој 140- годишњој историји, српски социјализам (како  онај леви, марксистички, тако и онај десни, национални), имао је само један револуционаран покрет- комунистички, али ни он није био лишен политичке борбе у оквиру система против којег се борио.
Ми стојимо на становишту да је ово питање искључиво у надлежности политичких субјеката који настоје да се боре за ослобођење српског трудбеништва, те да је ствар њихове процене сопствених и могућности народа у целости.
Па ипак, сматрамо да је пре уласка у борбу неопходно, поред  јаке инфраструктуре искристалисати и сопствене идеје и ставове, тј. јасно одредити  циљ, дефинисати основна полазишта саме идеје, као што су, за српски социјализам, увек битне задруге или пак сталежи, јасно и прецизно их диференцирати у односу на појмове марксистичког социјализма, па тек онда покренути активности на њиховом реализовању.
У том смислу, сматрамо да српском социјализаму у многоме недостају основна знања из области марксистичког социјализма, те да је а приори утврђен “анти став“ у односу на ове идеје, погрешан, јер не допушта стицање коплетног увида у (српско, пре свега) социјалистичко наслеђе, што се и те како може искорсистит и у реалном времену.

Преузето са: http://socijalisticki.blogspot.com/2011/04/normal-0-false-false-false-en-us-x-none.html

Овај унос је објављен под Српски социјализам. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s