О национал-анархизму


Класични анархизам је често дефинисан као анти-ауторитарни социјализам. На исти начин се национал-анархизам укратко може дефинисати као анти-ауторитарни национализам.  Националистичка идеологија се идентификује са јаком и централизованом структуром државе. Национализам, међутим, не треба да буду усмерен на државу. Национализам национал-анархиста не идентификује се  са државом, већ са сопственим народом, етничком групом или локалном заједницом.
Постојали су, још увек постоје људи који одбацују државу и  идеју власти као основни принцип друштва, и уместо тога значај дају индивидуалнној слободи, али у исто време поносно негују своју етничку припадност.
То су особе који себе именују као национал-анархисти, а свој поглед на свет називају национал-анархизам.

Анархисти попут Бакуњина и Кропоткина су имали програм опстанка социјалистичког радничког покрета: да радикално промени економску ситуацију у друштву и тако створи економско друштво једнаких. Њихов начин постизање ових циљева био је другачији. На исти начин национал-анархисти имају за циљ да изграде друштво на принципима традиционалних вредности, етничког суверенитета, солидарности и самодовољности. Национал-анархистички начин за постизање оваквог друштва се разликује од начина типичног савременог национализма.

Национал-анархисти су, попут класичних анархиста, против ауторитаризма и виде личну слободу као најзначајнији принцип на свету – зато одбацују државне и ауторитарне организације као средство постизања националистичког друштва. Национал-анархизам је, дакле, у супротности са идејама које тренутно доминирају националистичком  сценом, које имају за циљ да искористе државну моћ и прогурају националистичке идеале силом.

Према национал-анархистичкој идеји  две врсте слободе – национална и индивидуална – могу се комбиновати:  тако да су једна другој предуслови.  Ниједна група не може да буде истински слободна ако појединци из те групе нису слободни. Зато свака борба за слободу групе – било да је национална, верска, радничка или др. – мора истовремено да буде борба против општег угњетавања и за слободу појединца.

НАПОМЕНЕ

* Националистичка осећања код национал-анархиста означава понос и нема говора о национал-шовинистичкој мржњи или презиру према другима.

Друштвено уређење национал-анархиста може се сматрати старијом од модерног анархизма и про-државних идеологија које су настале тек у деветнаестом веку и које су посвезане са појмом национализма.

Овај унос је објављен под Конзервативна револуција, Национал-анархизам, Тврђава. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s