Пореклo штрасеризма

Да би разумели штрасеризам и социјални национализам у целини, морамо испитати корене покрета. Да бисмо разумели корене покрета, морамо погледати главну фигуру и идеолога покрета – Ота Штрасера. Мора се напоменути да многe укљученe у традицију национал-социјализма збуњује повезаност браће Штрасер са
НСДАП. Такође се мора разјаснити да већина штрасеристичке теорије потиче од Ота Штрасера, човека кога је Гестапо отерао у егзил, иако је његов брат Грегор био драгоцен и вредан лик у историји НСДАП, његова неспособност да увиди да се на Хитлера не може утицати, довела је до његове коначне смрти у Ноћи дугих ножева.

Ото Штрасер Јохан Максимилијан рођен je 10. септембра 1897. у граду Виндсхајм, у Баварској. Ото Штрасер и његов старији брат Грегор рођени су у грађанској породици и обојица су одгојени као католици. Када је имао 17 година, 2. августа 1914, Ото се придружио баварској војсци као добровољац. До тада није био политички активан. Вредно је поменути, да је Отов отац Петер, био укључен у Револуционарни хришћански социјализам, социјализам супротан марксизму, који никада није стекао велику пажњу у Немачкој. Током његове службе на првим линијама у Великом рату, Ото се уздигао до чина поручника и рањаван је два пута. За његове ратне заслуге у Првом светском рату, Оту је додељен Гвоздени крст првог и другог реда, као и Орден за заслуге.

Када је Велики рат окончан, Ото се вратио у Немачку 1919. године. Још увек неспреман одустати од војне службе, придружио се немачком Фрајкорпсу. Кроз учешће у Фрајкорпсу, Ото је лично  помогао да се сузбије револт који је резултирао Баварском Совјетском Републиком. Ото је видео Ајзнера, вођу Баварске совјетске републике, као директну претњу његовој немачкој отаџбини и марионети бољшевизма. Истовремено, Ото је почео осећати да проблем расте из сопствене отаџбине, али није успео тачно ставити прст на оно што није било у реду. У ово време Ото се придружио СПД, Немачкој социјал-демократској партији, тражећи одговоре.
Постао је веома активан у СПД, и лично помогао у гушењу Кап-пуча. Касније те године, када је учествовао у смиривању радничког устанка у Рурској области, схватио је да је СПД била сувише реформистичка (а не  довољно револуционарна) странка за њега, и да никакве промене нису могле доћи од СПД.

У том тренутку разочарани Штрасер придружио се радикално левом крилу одцепљене фракције СПД, под називом Независна социјалдемократска партија (УСПД). Овде се виде први прави корени штрасеризма и социјал-национализма. Током његове активности у овој странци, имао је прилику сретати се са радикалним комунистима, као што је Григориј Зиновјев и у исто време почео је да проучава рад конзервативаца, као што су Артур Мелер ван ден Брук и Освалд Шпенглер. То га је навело да присуствује многим састанцима младих националиста и конзервативних револуционара. Непотребно је истицати да су студије и сусрети у том периоду имали дубок утицај на Отову идеологију.

На другим местима у Немачкој, 1925, активности око НСДАП су се загревале. Адолф Хитлер, који је био осуђен на затворску казну због његове умешаности у Пивничком пучу, излази из затвора и жели поново да преузме контролу над његовом странком. Док је Хитлер био у затвору, Национал-социјалистичка радничка партија Немачке (НСДАП) није престајала са радом. Отов старији брат, Грегор, који је био члан странке већ неко време, заузео је положај у северној фракцији партије и био успешан у регрутовању великог дела северних немачких радника преузетих из КПД, као и многе неопредељене немачке раднике који су доживели тешка времена током Вајмарске републике. Током овог времена Грегор се залагао за радикалнији социјалистички покрет и многи Грегорови следбеници сматрали су да су Готфрид Федерових 25 тачкака застарели. Ово је довело до сукоба са Хитлеровом фракцијом која се формирала на југу Немачке, али тога ћемо се дотаћи касније.
1925. године, Грегор је позвао Ота да се придружи странци, видећи у његовим
идејама нешто што би могло да обнови Немачку и поврати Немце из понора уговора у Версају. Ото је одушевљено прихватио његов позив. Сложили су се да Ото буде главни страначки идеолог док ће Грегор бити организатор. Вредно је напоменути, да Ото није био потпун странац за Хитлера. Он се упознао са њим већ 1920, и имао је негативне утиске о њему из првог сусрета. Коментаришући овај састанак, он је рекао за Хитлера: „Он нема политичких убеђења, само речитост гласног говорника“ (Ото Штрасер, Хитлер и ја, страна 25).

Онда не изненађује, зашто се Ото одушевљено придружио када је схватио да се утицај Хитлера странци смањује.
У то време, Ото је написао 14 теза које су биле званични програм северне фракције НСДАП и требале заменити Федерових 25 тачака. Ово је било прво супротстављање Северне фракције Хитлеру, и поново је вредно напоменути да већина чланова НСДАП на северу нису видели Хитлера као лидера странке, уместо тога, једноставно су се заветовали на оданост национал-социјалистичкој идеји.

Заједно, Ото и Грегор оснивају публикацију Кампфверлаг („Борбене Публикације“), од којих су издали неколико часописа – у сваком се залажући за радикални социјалистички програм који је пркосио Хитлеровом недавно основаном савезу са индустријалцима и аристократијом Немачке. У многим часописима и новинама издатих од Кампфверлага, браћа Штрасер су организовали подршку штрајковима. Касније, у време када се Ернст Рем залагао за другу револуцију, Круп корпорација је оне инспирисане Штрасеровим идеалима социјал-национализма означила као
„Национал-бољшевике“ (очигледно се ругајући Никишовом покрету који се развија отприлике у исто време).

Потчињавање Северна фракције југу, резултат је промене стране многих људи који су то учинили у последњем минуту као што су Хајнрих Химлер и Јозеф Гебелс, када Ото долази у директан сукоб са Хитлером. Године 1930, синдикати у Саксонији су прогласили потпуну обуставу рада. Ото је изашао са пуном подршком штрајку у свом раду Arbeitsplatt („Дизалица“) и окупио довољан број северних СА људи да бране штрајкаче од штрајк бекера. Страначки лидер у Саксонији, Мартин Мучман, био је велики присталица Хитлера и наредио је Штрасеру да прекине са подршком штрајковима у својим радовима и да повуче све СА људе. Ото Штрасер и припадници СА који су му остали верни пркосили су Мучману и тако пркосили Хитлеру лично. У реакцији на Штрасерово пркошење, Хитлер му је наредио да се Кампфверлаг угаси и изврши комплетна ликвидација свих његових објављених радова. Штрасер је одбио ултиматум, а од 4. јула 1930, престао је да припада Национал-социјалистичкој партији. Одмах је успоставио нову организацију под називом Борбена Лига Револуционарних Национал-социјалиста, позната и као Црни фронт. Ова нова организација је јасно ставила до знања да никада неће напустити националистичке и анти-капиталистичке принципе.

Ото је позвао људе попут његовог брата Грегора и Ернста Рема да му се придруже, али су увидели да Хитлерова странка добија и мислили су да могу утицати на њега. Приметно је да су многи припадници СА остали лојални Штрасеру и да су му се придружили. Међу јединственим особинама у новоформираном Црном фронту, била је чињеница да су Штрасер и његови људи заменили страначки поздрав „Хајл Хитлер!“ са „Хајл Дојчланд!“, обећали су потпуну оданост национал-социјалистичкој идеји, уместо наводно непогрешивом „Фиреру“. Странка не добија довољно пажње у Немачкој да би се такмичила са НСДАП, и на крају са Хитлеровом консолидацијом снага, Црни фронт бива забрањен. Познати чланови су затварани и Ото Штрасер је обележен као особа са потернице. Ото Штрасер је провео 12 година у изгнанству у којем је написао своја два најпознатија дела, Хитлер и ја и Немачка сутра, којa садрже највећи део штрасеристичке идеологије.

Овај унос је објављен под Конзервативна револуција, Ото Штрасер. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s