Афрички социјализам

Афрички социјализам је идеологија која је заснована на дељењу економских ресурса на традиционални афрички начин, за разлику од класичног социјализма. Многи афрички политичари 1950-их и 1960-их били су заговорници афричког социјализма, иако су се дефиниције и тумачења овог појма значајно разликовали. То је зато што афрички социјализам није био производ једног мислиоца. Један пример дефиниције афричког социјализма био је формулисан као метафора де Графта Џонсона, са Универзитета Гане 1962. Његова дефиниција афричког социјализма била је: „принцип државе као отац, који је основа социјализма, је оно што ми овде имамо у нашим клановима и племенима која су у ствари проширене породице. У нашем друштву, колективно богатство проширене породице се користи за добробит породице у целини. Проширена породица преузме функције социјалног осигурања, а ако члан породице падне у дугове, сви остали му помогну да их плати, ако је болестан, они брину о њему, ако постоји бистар дечак у породици коме родитељи не могу да приуште образовање, други му помажу да се образује. Имовина, посебно земљишта, често припадају целој проширеној породици. Постоје злоупотребе у проширеном породичном систему, али његов основни образац, када проширен обухвати државу, практично је оно што се подразумева под социјализмом“.

Порекло и теме

Када су многе афричке земље стекле независност током 1960-их, неке од тих новоформираних влада одбациле су идеје капитализма у корист афроцентричног економског модела. Заговорници афричког социјализма тврдили су да то није супротно од капитализма, нити одговор на њега, него нешто сасвим другачије.

Заједнички принципи различитих верзија афричког социјализма били су:. Економски развој вођен великим јавним сектором, укључујући афрички идентитет и избегавање развоја социјалних класа унутар друштва. Леополд Сенгор је тврдио да “ афричка социјална позадина племенског живота у заједници не само да чини природни социјализам у Африци, али такође искључује ваљаност теорије класне борбе „, чиме се афрички социјализам, у свим својим варијантама, разликује од марксизма и Европске социјалистичке теорије.

Концепт афричког социјализма заснива се на појму Уџама, којег је дефинисао Џулијус Њерере и проводио га у пракси након осамостаљења Тангањике од британске колонијалне власти 1961. и уједињења са Занзибаром у Танзанију 1964. године. Њерере је све одлике афричког социјализма изнео у тзв. Аруша декларацији 1967. године.

Афрички социјлизам је најчешће дефинисан као економски систем који није западњачки капитализам, али ни совјетски тип социјализма, него систем који је аутохтони афрички концепат самодовољности, просперитета и јединства.

Међутим, многе владе, које су усвојиле афрички социјализам, најчешће нису испуниле његове циљеве, па је ова политика с временом изгубила подршку ширих маса.

Овај унос је објављен под Антикапитализам, Афрички социјализам, Покрет несврстаних. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s