Идентитаризам

Идентитаризам је појам који је основ Европске нове деснице и њених симпатизера. Обухвата очување и развој друштвеног и етничког идентитета као своје средишње идеолошко начело и критикује стање савременог Запада.

Идентитаризам почива на предпоставци како етничко-друштвени фактори имају средишњу улогу у људској добробити и деловању друштва. Човек је размотрен као спој наследних и стечених особина, и потребе етничких Европљана за своју одбрану и развитак. У складу с тим, идентитаристи се противе многобројним миграцијама неевропљана у Европу, без обзира на њихову могућу економску користност. Овај став је узроковао просуђивања по којима се идентитаризам посматра као расистички. Истовремено га јако критикују и одређене националистичке групе, од када се јасно одградио од фашизма и национал-социјализма.

Иденитаристи тврде како виде народне државе кроз прагматизам. Бројни идентитаристички теоретичари, попут Гијом Фаја, се боре за империјалну идеју по којој би стотине месних и покрајинских заједница са високим степеном самосталности биле организоване у  Евроазијски савез, који би касније деловао за одбрану народа и европских интереса као целине на светском нивоу.
Што се тиче привреде, једини главни идентитаристички став је како привреда увек мора бити подвргнут пре свега потребним интересима народа. Идентитаристи тврде како благостање народа увек мора адутирати привредном расту, такође критикују глобализациу као еколошки и друштвено разорну. Још не постоји свеобухватна идентитаристичка теорија привреде, тако да они разматрају теорије од корпоративизма и дистрибутизма, преко слободарства до социјализма.
Овај унос је објављен под Антикапитализам, Археофутуризам, Евроазијска унија, Идентитаризам, Комунитаризам. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s