Србија – Црвена Русија

Део територије западне Украјине на крајњем западу према Пољској и Словачкој је некада био познат под именом „Червонная Русь“ или „Црвена Русија“(latinski: Ruthenia Rubra ili Russia Rubra, први пут кориштен у пољским хроникама 1321.), а народ је називан Русинима, а то су уствари Руси којих има и у србској Војводини.

Црвена Русија се налазила и сада се налази на гео-политички веома осетљивом простору где је народ вековима био под ударом католика са запада, пре свега Пољака, Аустријанаца и Мађара. Део народа је примио унију са католицима.

Етнографи објашњавају да је термин „црвена“ примењен из старо-словенске употребе боја за означавање страна света. Древни бог Световид је имао четири лица, северна страна лица овог божанства је била бела, западна црвена, црна јужна, источна зелена. Бројни градови у области носе имена која се односе на црвену боју.

У Закарпатју је србска земља Бојка – Бела Србија. Срби су некада живели тамо под именом Бели Срби као пагани, источно од Беле Хрватске, односно на северозападу данашње Украјине.

Шафарик првобитну Велику Србију лоцира од Минске губерније и реке Буг на истоку преко Пољске, Лужице, дела Чешке до иза Лабе или Елбе, како је Немци зову. Он претпоставqа да су на тај простор Срби дошли из Црвене Русије. Увиђајући огромну сличност српског и белоруског језика, Шафарик је сматрао да су Срби директно одатле и на Балкан дошли, па тако објашњава што је лужичко-српски сроднији чешком и пољском језику. Он, дакле, запоставља велики етнички и лингвистички утицај Пољака и Чеха на преостале малобројне Србе након одласка њихове народне матице на Балкан. Претпостављајући да су Срби из Црвене Русије дошли на Балкан, он сматра да је и стара српска земља Бојка данашња Русинска Бојка у источној Галицији. Полапским Србима он сматра Лужичане, Бодриће и Љутиће, наводећи да се они простиру све до Висле, док за Белу Србију тврди да се налазила у источној Галицији.

Mapa-1

 

Овај унос је објављен под Панславизам, Русија. Забележите сталну везу.

3 реаговања на Србија – Црвена Русија

 1. Национални Социjалиста каже:

  Срби нису овде на Хелм (Балкан) дошли нити су негде отишли, jер овде одувек живе.

  • Слажем се. Бијела Србија коју Шафарик, а у новије вријеме и археолог др Ђорђе Јанковић смјештају на простор Галиције/Црвене Русије, није постојбина Срба/Словена, већ само једна од земаља које су насељавали.
   Чланком само хтио нагласити историјску повезаност Срба и Руса.

 2. Национални Социjалиста каже:

  Da li negde kod nas imaju da se kupe knjige Dragoša Kalajića i Julijusa Evole?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s