Национал-револуционарни покрет у Вајмарскoj републици – I део

Такозвана „Нова Десница“ и други милитантни револуционари на тренутној сцени, заступају концепте као што су „Куерфронт“, „Национал-бољшевизам“ или „национал-револуционаризам“. Сви ови концепти углавном потичу из периода Вајмарске републике. Истраживање које следи настојаће да дефинише такве концепте из њиховог историјског развоја, тако да могу користити садашњим револуционарима.

Националнe револуционарe у Вајмарској републици је тешко поредити са актуелним Национал-револуционарним групама. То није само због њиховог сасвим другачијег друштвеног утицаја, него такође због битних разлика што представници „Нове Деснице“ (али и милитантног покрета) практично нису развили никакво ново лично или идеолошко размишљање. Они радије гледају на историјски „опсег“ идеологија (од „Јунгконзервативен“ до Национал-социјалиста), као што се десило бити од користи. На пример, НР теоретичар Хенинг Ајхберг (активан 70-тих и 80-тих година) се генерално сматра оснивачем такозваног „концепта регионализма“. Чињеница је да се национал-револуционар Фридрих Хилшер, већ двадесетих година залагао  за регионализацију Европе, јер је тражио да се поједине националне државе формирају у засебна „племена и пределе“ (регионе) у корист већег Рајха. Углавном због идеолошког еклектицизма (мешавина разних идеологија), актуелне НР струје ограничили су критеријуме да би се разликовали од времена Вајмарске републике. У то време су желели ништа више и ништа мање, него брисање трагова Велике француске револуције и заменом са новим вредностима.

„Конзервативна револуција“ и „револуционарни национализам“

Под „Конзервативном револуцијом“ мислимо на покрет унутар Националног покрета, који се развија након изгубљеног светског рата и распада царства (1918/1919) и који је заузео оштар фронтални став против старих монархиста. Против ових реакционара они ставили идеје из 1914, они су истакли Националну народну заједницу против класног друштва, националне државе против Бизмарковог прототипа (Друго царство), „Трећи Рајх“ против примата економије и примата политике, којом је управљала елитистичка „авангарда“. Њихов главни непријатељ био је либерализам.

Најважнији теоретичари „Конзервативне револуције“ су Освалд Шпренглер и Артур Милер ван ден Брук, који су заједно са другима (који су себе квалификовали као „млади конзервативци“) основали Национални клуб у јуну 1919, а касније на „Политичком Колеџу“. Један од покрета у оквиру „Конзервативне револуције“ називан је „Национал-револуционарни“ у касним 20-тим. Они су пропагирали „немачку револуцију“, која је за њих била идентична свету и идејама из 1914. Њихова референтна тачка: рат исцрпљивања и нагласак на борбу, смрт и милитаризам. Према томе, то је слика државе: хијерархијска структура војске пројектована је на државу. Уместо цивила као прототипа, то је постао војник на линији фронта и/или радник („радник-војник“ од Никиша, отуда чекић и мач, црвено и црно, симболизују симбиозу радничке класе и милитаризма). Манифести Националних револуционара били су „не више разматрани од оних из „народњачких“ покрета, али су свакако били гласнији, дивљији и ратоборнији као и друге антидемократске публикације. Мржња националних револуционара против постојећег режима била је више концентрисана, више уједињена, немилосрдна као рат из којег је потекла.

Национални револуционари су били посебно заступљени у бившим Фрајкорпс јединицама и групама директне акције као што су „Бунд Оберланд Верволф“, као и у редовима „Бундише Југенд“. Стара Социјал-Демократска Партија (АСП) основана од стране Августуса Вининга и Ернста Никиша, углавном је оличавала идеологију „револуционарног национализма“.

Идеолошка личност пар екселанс Национал-револуционара био је Ернст Јингер.

Овај унос је објављен под Конзервативна револуција, Национал-бољшевизам. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s