На Дан херојске гериле, сећамо се Че Геваре

8. октобра 2012, Дан херојске гериле, Народни фронт за ослобођење Палестине сећа се Команданта Ернеста „Че“ Геваре, револуционарног вође, жестоког борца, и принципијелног подвижника чија истинита посвећеност интернационализму и ослобођењу живи у борбама народа широм света за слободу, правду и социјализам.

Након револуционарне победе на Куби 1959, Чеова посвећеност међународној револуцији није се умањила, и он се придружио боливијским револуционарима 1966. Осмог октобра, 1967, Че и његови другови били су заробљени и окружени боливијском војском, подржаном од САД, и погубљени.

Девет дана касније, Фидел Кастро је, у знак сећања на Чеа и обележавајући 8. октобар као Дан херојске гериле, рекао: „Че је умро не бранећи другог интереса, до интереса експлоатисаних и потлачених овог континента. Че је умро не бранећи другог интереса, до интереса  сиромашних и понизних ове земље… Пред историјом, људи који су чинили као он, људи који раде и дају све за ствар сиромашних, расте сваким даном и налази дубље место у срцима људи сваким даном.“

У Палестини, Чеов дух, његова посвећеност ослобођењу, уздиже се на улицама наше поробљене отаџбине. Жалимо и славимо нашег Гевару Газе, Мохамада ал-Асвада, као и хиљаде палестинских Гевара, вечних мученика, који су се мучили, борили, жртвовали и умирали за ослобођење Палестине, а хиљаде палестинских Гевара тек треба да дође, да држе високо барјак отпора до дана победе наше.

На 45. годишњицу смрти Чеа, ми га се сећамо као једног од мученика Палестине, велики мученик за слободу потлачених света. Ми и даље памтимо његове речи: „Сажмимо наше наде за победу: потпуном уништењу империјализма елиминацијом његовог најчвршћег бедема: угњетавања које се врши од стране Сједињених Америчких Држава… А ако бисмо сви били у стању да се ујединимо како би наши ударци били јачи и непогрешиви и тако повећали ефикасност свих врста подршке датој борбеном народу – како би велика и близу та будућност била!… Где год би нас смрт могла изненадити, нека буде добродошла, под условом да овај наш бојни поклич, може доћи до пријемчивог уха и још рука може се проширити на наше оружје и други мушкарци бити спремни на погребну жалопојка са испрекидањим певањем митраљеза и нове борбене повике рата и победе. “

Che Guevara Presente! Viva viva Palestina!

Мохамад ал-Асвад – Геавара Газа, припадник Народног фронта за ослобођење Палестине, погинуо у борби против израелске војске.

Овај унос је објављен под Кастро, ПФЛП, Че Гевара. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s